Finnsementti

Betonin kovettuminen eli lujuudenkehitys

Betonin kovettuminenBetonin kovettuminen eli lujuudenkehitys alkaa, kun sementti ja vesi yhdistetään. Lujuudenkehitys jatkuu niin kauan kuin betonissa on reagoimatonta sementtiä ja vapaata vettä käytettävissä. Betonin tulee pysyä kosteana koko lujuudenkehitys reaktion ajan eli betonin jälkihoito on erittäin tärkeää. Sementti ja betoni kovettuvat myös veden alla.

Aluksi betoni on notkeaa ja muovailtavaa, mutta alkaa parin tunnin kuluttua jäykistyä eli sitoutua. Betonin lujuudenkehitysreaktiot nopeutuvat lämpimässä ja hidastuvat kylmässä. Lujuusreaktiot ovat sitä nopeammat mitä hienommaksi sementti on jauhettu.

Betonin lujuudenkehitys reaktiossa syntyy lämpöä. Betonirakenne lämpenee sitä enemmän, mitä massiivisempi se on. Betonin lujuudenkehitystä voidaan seurata mittaamalla betonin lämpötilaa ja kovettumisaikaa.

Finnsementti on ainoa suomalainen sementinvalmistaja. Meillä on 100 vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Finnsementti on tasalaatuisen sementin valmistuksen osaaja, teollisuudenalan kotimainen työllistäjä ja vaikuttaja. Valtaosa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla. Sementin lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia betonin seos- ja lisäaineita sekä kivirouheita.

HAKU | SIVUKARTTA | TIETOSUOJA

Finnsementti Oy
PL 115
Lars Sonckin kaari 16
02601 ESPOO
puh. 0201 206 200
info@finnsementti.fi