Finnsementti

Käyttöikämitoituksen menetelmät

Käyttöikämitoituksen menetelmätKun rakenteelle on määritetty suunnittelukäyttöikä ja rasitusluokat, on käyttöikämitoituksessa käytettävissä kaksi menetelmää.

Yksinkertaisessa taulukkomenetelmässä betonin koostumukselle ja ominaisuuksille asetetaan vähimmäisvaatimukset rakenteen suunnittelukäyttöiän ja rasitusluokan mukaisesti. Vaatimuksia on suurimmalle vesisementtisuhteelle, alhaisimmalle lujuusluokalle ja pienimmälle sementtimäärälle sekä pakkasrasitetuissa rakenteissa myös betonin ilmamäärälle. Taulukot löytyvät 50 ja 100 vuoden käyttöiälle. Koostumusvaatimusten lisäksi raudoituksen betonipeite- ja maksimi halkeamaleveysvaatimusten tulee täyttyä.

Laskennallisella menetelmällä voidaan tehdä käyttöikämitoitus pakkasenkestävyyden ja karbonatisoitumisen suhteen 50-200 vuoden käyttöiälle. Menetelmä mahdollistaa tehokkaan optimoinnin betonin koostumuksen, rakenneyksityiskohtien, työnsuorituksen, säärasituksen ja huoltotoimenpiteiden suhteen. Lisäksi myös halkeamaleveysvaatimusten tulee täyttyä.

Finnsementti on ainoa suomalainen sementinvalmistaja. Meillä on 100 vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Finnsementti on tasalaatuisen sementin valmistuksen osaaja, teollisuudenalan kotimainen työllistäjä ja vaikuttaja. Valtaosa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla. Sementin lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia betonin seos- ja lisäaineita sekä kivirouheita.

HAKU | SIVUKARTTA | TIETOSUOJA

Finnsementti Oy
PL 115
Lars Sonckin kaari 16
02601 ESPOO
puh. 0201 206 200
info@finnsementti.fi