Finnsementti

Arvo Nykänen, talven taitaja ja suhteituksen isä

Salpalinjan betonikorsu

Salpalinjan betonikorsu - talvibetonoinnin taidonnäyte

Jo lähes 70 vuotta sitten Arvo Nykänen kehitti ensimmäisen version betonin suhteitusmenetelmästä. Nykänen jätti monta muutakin jälkeä betonitekniikan historiaan.

Professori, DI Arvo Nykänen (1912-1990) oli aikoinaan monen toimen mies betonitekniikan alalla. Hän oli työuransa loppuvaiheessa perustamassa VTT:n betoniteknillistä laboratoriota ja sen ensimmäinen johtaja.
Nuoren insinöörin ensimmäisiä haasteita oli puolustusministeriössä. Alle kolmekymppisenä Nykänen sai Karjalan kannaksella vastuulleen talvisodan aikaiset betonityöt, joita tehtiin ajoittain jopa 40 asteen pakkasessa. Ne olivat talvibetonoinnin silloisia taidonnäytteitä. Jatkoa seurasi välirauhan aikana aloitetut linnoitustyöt, joissa valettiin massiivisia, jopa K45-lujuusluokkaa järeämpiä korsuja.

Sodan jälkeen Nykänen jatkoi talvibetonoinnin parissa, mutta oli kiinnostunut myös laajemminkin betonin valmistus- ja materiaalitekniikan kehittämiseen.

Nykänen siirtyi vuonna 1949 VTT:n palvelukseen. Siitä alkoi hänen tuotteliain kautensa, jonka aikana valmistui runsaasti betonialaa edistäneitä tutkimuksia ja julkaisuja.

Arvo Nykäsen ehkä merkittävin saavutus on betonin suhteitusmenetelmän kehittäminen. Ensimmäinen versio valmistui 1945, mutta vuosina 1947 ja 1948 Rakentajain kalenterissa julkaistuissa artikkeleissa Nykäsen suhteitusmenetelmä on lähes täysin nykyisin käytössä olevaa menetelmää vastaava.

Nykänen uusi menetelmäänsä vielä kerran 1955, koska betonitekniikka oli kehittynyt ja uudet betoninormit otettu käyttöön.

Finnsementti on ainoa suomalainen sementinvalmistaja. Meillä on 100 vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Finnsementti on tasalaatuisen sementin valmistuksen osaaja, teollisuudenalan kotimainen työllistäjä ja vaikuttaja. Valtaosa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla. Sementin lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia betonin seos- ja lisäaineita sekä kivirouheita.

HAKU | SIVUKARTTA | TIETOSUOJA

Finnsementti Oy
PL 115
Lars Sonckin kaari 16
02601 ESPOO
puh. 0201 206 200
info@finnsementti.fi