Finnsementti

Aulis Junttila, väsymätön valistaja

Aulis Junttila, väsymätön valistaja

Tuomiojan hallitusta Seutulan lentoasemalla, oikealta Päiviö Hetemäki, Teuvo Aura, Aulis Junttila, Sakari Tuomioja, Tuure Junnila ja K.T. Jutila.

Betonirakentaminen vahvistui 30-luvulla, kun oikea tieto kaatoi turhia ennakkoluuloja. Aulis Junttila puhui antaumuksella betonin ja sementin puolesta.

DI Aulis Junttilan (1904–1979) pitkä työura noudattelee paljolti suomalaisen sementti- ja betonielementtiteollisuuden kehitysvaiheita aina 1930-luvulta 1960-luvulle.

Junttila aloitti Sementtiyhdistyksen palveluksessa 1934. Tuolloin sementin käyttö oli valtaosalle suomalaisista jo hivenen tuttua, mutta valistustyötä tarvittiin edelleen runsaasti.

Junttila solmi tiiviitä kansainvälisiä suhteita mm. Ruotsiin ja Saksaan. Näin saatiin tieto kulkemaan maasta toiseen. Sen tuloksena Sementtiyhdistys saattoi tiedottaa suomalaisille rakentajille alan kansainvälisestä kehityksestä tuoreeltaan ja vieläpä suomeksi.

Junttila kiersi yhdistyksen järjestämissä koulutustilaisuuksissa ja työnäytöksissä. Hän kirjoitti Sementtituote-lehden päätoimittajana itsekin hyvin aktiivisesti. Otsikoita olivat esimerkiksi Betonipylväistä, Betonin käyttö seinärakenteena, Kellareista, Sementtivalimojen rakennuksista...

Sodan jälkeen Junttilan panos oli keskeinen myös maan jälleenrakentamisessa. Hän aloitti organisaatioltaan laajentuneen Sementtiyhdistyksen puheenjohtajana ja jatkoi sittemmin toimitusjohtajana. Aulis Junttilan merkitys ammatillisissa järjestötehtävissä korostui entisestään. Junttilan asemaa betoni- ja sementtialan organisaatioissa kuvastaa hyvin se, että kansainvälisesti häntä kutsuttiin alalla ”Suomen puheenjohtajaksi”.

Junttilan persoonaa tarvittiin paitsi sementin asemaa vakiinnuttaneessa valistustyössä myös sementti- ja betonialan liittojen yhteisten etujen edistämisessä. Junttila toimi 1946–1969 Betoniyhdistyksen johdossa.

Aulis Junttila oli 50-luvulla mukana Tuomiojan hallituksessa kulkulaitosten ja yleisten töiden ministerinä. Junttilalle on myönnetty professorin arvonimi.

Finnsementti on ainoa suomalainen sementinvalmistaja. Meillä on 100 vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Finnsementti on tasalaatuisen sementin valmistuksen osaaja, teollisuudenalan kotimainen työllistäjä ja vaikuttaja. Valtaosa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla. Sementin lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia betonin seos- ja lisäaineita sekä kivirouheita.

HAKU | SIVUKARTTA | TIETOSUOJA

Finnsementti Oy
PL 115
Lars Sonckin kaari 16
02601 ESPOO
puh. 0201 206 200
info@finnsementti.fi