Finnsementti

Lähiöitä ja ratapölkkyjä

Merihaka, Vuoden betonirakenne 1973

Merihaka, Vuoden betonirakenne 1973

Suomessa asuntojen tuotanto oli 1960-luvulla vilkkaampaa kuin koskaan. Kirittäjänä oli asuntotuotannon verotusta huojentava laki. Aluerakentaminen valtasi alaa, ja maalta muutettiin sankoin joukoin uusiin lähiöihin.

Kansankin suussa termit olivat menneet kohdalleen: kukaan ei enää puhunut sementtirakentamisesta, vaan betoni oli betonia. Sementtituote-lehtikin muutti nimensä Betonituotteeksi.

Elementtirakentaminen ja kunnianhimoinen arkkitehtuuri eivät kohdanneet lähiörakentamisessa. 1970-luvulla betonin imago joutuikin kansalaisten mielissä vastatuuleen. Ammattilaisten vastavedoksi voi ehkä tulkita sen, että Helsinkiin rakennettu asuin- ja toimistoalue Merihaka valittiin 1973 Vuoden Betonirakenteeksi.

1960-luvulla betonin uusi aluevaltaus oli VR:n ratapölkyt. Ensimmäinen koesarja betonisia ratapölkkyjä valmistettiin 1962 Riihimäki-Lahti –rataosuudella. Betoni tuntui kestävän ratapölkyissä paremmin kuin painekyllästetty puu, joten VR tilasi seuraavana vuonna yhteensä 32 000 pölkkyä eri valmistajilta.

1960- ja -70-luvuilla sementin kysyntää kasvattivat kotimaisen elementtiteollisuuden ja valmisbetonin lisäksi Suomen rakennusviennin hankkeet Neuvostoliitossa. Suomessa valmistettujen elementtien vienti käynnistyi, kun Suomen ja Neuvostoliiton välille solmittiin 1971 TTT-sopimus eli sopimus taloudellisesta, teknillisestä ja teollisesta yhteistyöstä.

Finnsementti on ainoa suomalainen sementinvalmistaja. Meillä on 100 vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Finnsementti on tasalaatuisen sementin valmistuksen osaaja, teollisuudenalan kotimainen työllistäjä ja vaikuttaja. Valtaosa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla. Sementin lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia betonin seos- ja lisäaineita sekä kivirouheita.

HAKU | SIVUKARTTA | TIETOSUOJA

Finnsementti Oy
PL 115
Lars Sonckin kaari 16
02601 ESPOO
puh. 0201 206 200
info@finnsementti.fi