Finnsementti

Sementtiä tynnyreittäin ja säkittäin

Sementtiä tynnyreittäinSuomessa on valmistettu sementtiä teollisesti sata vuotta. Nykyisin maassamme käytettävästä sementistä valtaosa tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla. Mutta missä valmistettiin ensimmäiset tynnyrilliset?

Moni uskoo tämän tietävänsä: Paraisilla tai Lohjalla. Se vastaus on kuitenkin väärä. Maamme ensimmäinen sementtitehdas perustettiin jo vuonna 1869 Keravan Saviolle. Sen ongelmana oli pieni kapasiteetti ja huono sijainti. Savion tehdas lopettikin toimintansa 1894.

Tehdas ehti kuitenkin osoittaa, että kotimaisella sementillä on kysyntää, mutta tuotanto voisi menestyä vain kalkkivuoren läheisyydessä.

Uusi rakennusmateriaali, betoni, kasvatti 1800-luvun lopulla suosiotaan Euroopassa. Rakentaminen kiihtyi myös Suomessa ja entistä enemmän otettiin täälläkin käyttöön betoni – tosin puun ja tiilen haastajasta ei voitu vielä puhua.

Paraisille ja Lohjalle oli perustettu kalkkitehtaat 1890-luvun lopussa. Perinteinen kalkinpoltto oli vielä voimissaan, mutta hiljalleen itivät ajatukset uusista tekniikoista ja rakennustavoista. Kalkkitehtailla huomattiin sementin menekin voimakas kasvu. Niinpä suomalaisen sementin historiaan oli syntymässä uusi alku.

Ensimmäinen erä suomalaista sementtiklinkkeriä sitten Savion tehtaan valmistui Paraisilla 3.9.1914.

Sataan vuoteen mahtuu monta tarinaa. Kerromme niitä tämän juhlavuoden aikana ja vuoden päätteeksi katsomme myös tulevaisuuteen.

Finnsementti on ainoa suomalainen sementinvalmistaja. Meillä on 100 vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Finnsementti on tasalaatuisen sementin valmistuksen osaaja, teollisuudenalan kotimainen työllistäjä ja vaikuttaja. Valtaosa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla. Sementin lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia betonin seos- ja lisäaineita sekä kivirouheita.

HAKU | SIVUKARTTA | TIETOSUOJA

Finnsementti Oy
PL 115
Lars Sonckin kaari 16
02601 ESPOO
puh. 0201 206 200
info@finnsementti.fi