Finnsementti

Ympäristö ja työturvallisuus – agendalla jo ammoin

Ympäristö ja työturvallisuus – agendalla jo ammoin

Työturvallisuus on otettu aina huomioon.

Moni yrittää nykyisin ottaa uranuurtajan viittaa työturvallisuuden kehittämisessä ja ympäristön huomioimisessa. Sementtiteollisuus oli asialla jo 50-luvulla.

Sementtiyhdistyksessä suhtauduttiin 1950-luvulla alan kehitykseen avarakatseisesti ja vastuullisesti, vaikka yritysvastuu-sana ei vielä käytössä ollutkaan. Yhdistys otti tehtäväkseen huolehtia ja tiedottaa muistakin kuin teknisistä ja taloudellisista kysymyksistä.

Tunnustettu tosiasia oli, että työskentely sementtiteollisuudessa altisti pahoille ihottumasairauksille, jos asianmukaisesta suojautumisesta ei huolehdittu. Kalkin aiheuttama ihottuma oli tuttu vaiva jo aiemmin. Nyt ymmärrettiin, että myös sementtimies ja muurari voivat saada työperäisiä iho-oireita.

Merkittävin syy oli todennäköisemmin kromi, jonka raja-arvoa laskettiin Valtioneuvoston päätöksellä vasta 1987 – sementtiteollisuuden vahvasti puoltaessa. Riskien myöntäminen jo 50-luvulla antaa viitteen siitä, että sementtiteollisuudessa oli tuolloin aikaansa nähden kehittynyt työterveydenhuolto.

Sementtiteollisuudessa havahduttiin ympäristökysymyksiinkin jo 1950-luvulla. Uunien runsasta energiankulutusta pyrittiin kaikin tavoin hillitsemään ja päästöjen laatuun alettiin kiinnittää huomiota. Ensimmäinen mittava toimenpide oli sähköisten puhdistussuodattimien hankinta Paraisten sementtiuuneihin.

Finnsementti on ainoa suomalainen sementinvalmistaja. Meillä on 100 vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Finnsementti on tasalaatuisen sementin valmistuksen osaaja, teollisuudenalan kotimainen työllistäjä ja vaikuttaja. Valtaosa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla. Sementin lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia betonin seos- ja lisäaineita sekä kivirouheita.

HAKU | SIVUKARTTA | TIETOSUOJA

Finnsementti Oy
PL 115
Lars Sonckin kaari 16
02601 ESPOO
puh. 0201 206 200
info@finnsementti.fi